Ett litet tips

Standard

Jag har suttit på olika tjänster under årens lopp, i mer eller mindre svassiga miljöer, från RagnSells till Ericssons koncernkontor. I huvudsak ekonomiadministrativa, civilekonom som jag är. Något jag lärt mig och vinnlagt mig om är att försöka vara trevlig mot folk runt omkring, de som skenbart har haft enklare jobb. Jag hejar på vaktmästare, håller upp dörren åt sekreterare och hämtar kaffe åt han i vakten, där jag på vissa ställen sett kostymer och dräkter svepa förbi med näsan i vädret. På samma sätt byter jag några ord med folk jag möter och ler vänligt för det allra mesta. Jag lyckas inte alltid men jag anstränger mig.

Det viktigaste anledningen är att det är ingen skillnad på folk och folk, getter och får. Vi kom alla nakna till världen och vi ska alla en gång dö. Människovärdet är det samma, och vänlighet kostar så lite.

En annan, mer pragmatisk/mindre filosofisk, anledning är att du inte har en aning om den person du är snorkig emot har kontakter, kusiner eller ett liv utanför det du ser framför dig. Dörrar som stängs och fönster som öppnas med en enda rynkad näsa.

rejection just aheadI dag har jag fått ett brev.
Ett brev likadant som andra i sitt slag, stolpigt formulerat och inte undertecknat. Kuvertet var adresserat, men på brevet fanns varken mitt namn eller ärendet angivet. Företagsnamnet var tryckt överst, men det fanns ingen sidfot på brevpappret. Överlag gav det ett oseriöst och nonchalant intryck. Det hade kostat så lite att formulera sig smidigare, till intet förpliktigande, och att sätta ett blått bläckstreck nedtill.

Jag är inte särskilt upprörd över beskedet i sig, snarare tog jag det med grutness.* Däremot lägger jag på minnet vilken avsändare som inte tyckte jag var värd 3 cm bläckpenna.

—————
* grutness (eng substanstiv från The deeper meaning of Liff av Douglas Adams & John Lloyd): Den beslutsamhet med vilken hennes majestät drottningen sitter sig igenom fem dagars polynesisk folkdans

Annonser

Ett svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s